Tedavi yöntemleri nelerdir.
Morbid obezite nedeniyle cerrahi olmayan yöntemlerle kilo verme programlarına katılan hastaların neredeyse tamamının, verdikleri kiloları beş yıl içerisinde tekrar aldıkları görülmüştür. Kilo kaybı sağlamaya yönelik reçeteli ya da reçetesiz satılan ilaçlar piyasada bulunmasına rağmen, bunların morbid obeziteyi tedavi edecek uzun vadeli tıbbi tedavide önemli bir rolü bulunmamaktadır. İştah azaltan ilaçlar 15 ile 30 kg kadar kilo vermeye yardımcı olabilir. Kilo vermeye yönelik çeşitli profesyonel programlar, düşük kalorili diyetler ve fiziksel aktivite arttırıcı yöntemler ile birlikte hastalarda haftada bir ya da iki kilo kaybı gözlenmiştir, ancak bu kiloların neredeyse tamamı yaklaşık 5 yıl içinde tekrar alınmaktadır.
Günümüzde kilo kaybını sağlayan çeşitli ameliyatlar uygulanmaktadır.
Laparoskopik Gastrik Banding (Kelepçe): Midenin en üst kısmına 1 cm’lik bir kemer ya da bant yerleştirilir. Böylece küçük bir kesecik oluşmuş olur ve alt mideye sabit bir çıkış elde edilir. Ayarlanabilir band ile mideye giden çıkış küçültülür ve gıdanın keseden çıkması daha da kısıtlanmış olur. İşlem kapalı olarak gerçekleştirilir.
Gastrik Bypass: Bu operasyonda mide bölünür ve küçük bir gastrik kese oluşturulur. Yeni gastrik kese değişken uzunluklarda ince bağırsağa Y şekilli bağlanır. Bu operasyon, bağırsaklardan gıda emilimini azaltarak ve mide hacmini küçülterek kilo kaybını sağlar.
Gastrik Balon: Bu iki operasyon dışında, endoskopik yöntemle yapılan ve ameliyat olarak düşünülmemesi gereken diğer bir sistem de Gastrik Balondur. Bu işlemde mideye endoskopik yöntemle yerleştirilen gastrik balon, mide hacmini küçültür, böylelikle çabuk doyma sağlanır. 6 ay süresince midede duran balon, 6 ayın sonunda yine küçük bir endoskopik işlemle patlatılır ve dışarı çıkartılır. Geçici bir yöntemdir, aşırı obez hastaların operasyonları öncesinde kullanılır.
Bu operasyon yöntemleri arasından yapılacak seçim, cerrahın tercihine ve hastanın yeme alışkanlıklarına bağlıdır.
Laparoskopik Obezite Cerrahisi Nedir, Avantajları Nelerdir? Laparoskopi (vücutta kesi olmaksızın, küçük deliklerden ameliyatın gerçekleştiği, halk arasında kansız ameliyatlar olarak bilinen işlem), hastanede kalma süresinin kısalığı, aynı gün hastanın ayağa kalkabilmesi, 1 hafta sonra normal hayatına ve işine dönebilmesi, vücutta kesi olmadığı için iyi kozmetik sonuç alınması gibi avantajlarıyla yüzyılın altın standardıdır.
Laparoskopik bir prosedürde, cerrahlar kanülle (dar ve tüp şeklindeki araç) karna girebilmek için küçük kesiler kullanırlar. Küçük bir video kameraya bağlı olan laparoskop, küçük kanül aracılığıyla içeri sokulur. Böylece mide ve diğer iç organların büyütülmüş görüntüsü cerrahın görebileceği şekilde TV ekranına yansır. Ameliyat tamamen karnın içerisinde yapılır.
Obezite, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik bir hastalıktır.
Copyright © 2009 / mobezite.com Pusula Medikal Ltd.Şti.`ne aittir / Her hakkı sakldır. / Telefon: +90 (322) 226 8817 pbx Fax: +90 (322) 226 89 20